Home

Spirometrie in de huisartsenpraktijk

Spirometrie in de huisartsenpraktijk

Datum: 11-06-2021  

De CAHAG heeft op 10 juni 2021 besloten om te herstarten met spirometrie in de huisartsenpraktijk.

Spirometrie draagt bij aan het diagnosticeren en monitoren van astma en COPD in de huisartsenpraktijk. Om die reden is het advies van de CAHAG om spirometrie onder gecontroleerde condities weer op te starten in de huisartsenpraktijk.

Bij alle adviezen is rekening gehouden met het risico voor patiënten en de uitvoerder. Astma- en COPD-patiënten zijn extra kwetsbaar waarbij elke risico op een SARS-CoV-2 infectie voorkomen dient te worden. Het risico op besmetting van de uitvoerder dient daarbij minimaal te zijn. Bij het nemen van besluiten is rekening gehouden met de fase van de COVID-19 epidemie en de mogelijke verspreiding via aërosolen.

Lees het gehele advies op de website van CAHAG.

Gezien het feit dat het al een tijd geleden is dat we met spirometrie te maken hebben gehad, kan een opfriscursus helpen om kennis en kunde weer op peil te brengen.

Online nascholing woensdag 30 juni 18.30 tot 20.30 uur
Tijdens deze nascholing krijg je de kennis en de vaardigheden om longfunctieonderzoek af te nemen bij je patiënten en dit te beoordelen.

We behandelen de kenmerken en het doel van spirometrie, herkennen en beoordelen van de kwaliteit van de blaasmanoeuvres en het verschil tussen obstructieve en restrictieve stoornissen. Dor middel van (eigen aangeleverde) casuïstiek bespreken we de niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandelmogelijkheden. 

Aanmelden
Aanmelden kan via de scholingsagenda. Deze scholing organiseren wij in samenwerking met Boehringer Ingelheim/Medclass.

Tip
Bekijk de instructievideo van CAHAG over het herstarten van spirometrie op YouTube.

Zie ook de scholingsagenda op onze website. Mis je onderwerpen op de scholingsagenda? Laat het ons dan weten. Mail naar Netty Teunissen: n.teunissen@zorggroepsez.nl.

 

 

 

 


  Deel op LinkedIn


Aanbevolen sites