Nieuws

Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie

Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie

Datum: 10-09-2021  

Interview met Robert Helle een van de docenten van Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie.

Op donderdag 7 oktober geeft Robert Helle samen met anderen de nascholing Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie. Inschrijven kan via de website van DOKh.

Wat is je motivatie om te spreken op dit symposium?
"Het is in mijn ogen verkeerd gelopen met de goede doelen van de WZD: het is niet voor het ziekenhuis en niet voor de 1elijn / huisartsen. Ik snap wel hoe dat zo gelopen is, maar met de groeiende groep van kwetsbare ouderen en relatief minder personeel / hulpverleners is het toch nodig dat je naar de te bieden zorg in samenhang kijkt; zowel in de 1elijn als in het ziekenhuis.
Een symposium als dit, biedt de mogelijkheid van uitwisseling en interactie tussen ons als professionals en daar wil ik graag gebruik van maken!"

Wat zijn de belangrijkste aspecten van de wet zorg en dwang (WZD) die consequenties hebben voor de 1elijn?
"De wet heeft als focus om zoveel mogelijk expliciet vanuit het perspectief van de patiënt (en naasten) te redeneren. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om in de 1elijn kortdurend op maat ‘gedwongen’ zorg te geven; daardoor zal soms een opname uitgesteld of voorkomen kunnen worden."
Hoe beïnvloedt dit het werk van de 1elijns zorgverlener?
"Volgens mij stimuleert het doel van de wet, dat alle betrokken hulpverleners nog meer dan nu op een heel praktische manier de samenwerking moeten zoeken en ook de onderlinge taakverdeling misschien iets anders ingevuld moet worden. Ik verwacht dat de inzet van allerlei hulpmiddelen webcams en sensoren, deursluiters etc. snel zal toenemen. Dat vergt een goede afweging waarbij zowel de medische aspecten als de psychosociale aspecten in samenhang afgewogen moeten worden. Bij moeilijke situaties vraag dit een regievoerder (casemanager?) die de samenhang van medische zorg tot geboden huishoudelijke zorg en dagbesteding kan overzien en de knoop doorhakt over het wel of niet gedwongen geven van de voorgeschreven medicatie."
Waarom is volgens jou het symposium zinvol voor de doelgroep?
"Met de beide huisartsen (Liesbeth Vos en Frank Broekema), die kaderarts ouderenzorg zijn, is als startpunt een gewone vaker voorkomende casus genomen. Aan de hand hiervan wordt aangegeven wat de kern van de wet is en wat de bedoeling is. De deelnemer kan dan zelf nagaan wat er wel of niet anders zou moeten gaan volgens de wet. De onderwerpen van de workshops bieden verdieping en reflectie op vaak voorkomende dilemma’s.
Het is geen toverstokje symposium. Het geeft wel een beeld wat wel duidelijk is en wat (nog?) niet duidelijk is en waar je misschien iets buiten de lijntjes kan kleuren."

Op donderdag 7 oktober geeft Robert Helle samen met anderen de nascholing Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie. Inschrijven kan via de website van DokH.

Robert Helle is een specialist ouderengeneeskunde, werkzaam bij de Viva!zorggroep. Zijn hart ligt bij de patiëntenzorg (in zijn vakgebied cliënten) en het als opleider doorgeven van zijn ervaring. Daarnaast is hij gezondheidsrechtjurist.

 

Dit interview is geschreven door DOKh.


  Deel op LinkedIn


Aanbevolen sites