Nieuws

Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie

Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie

Datum: 14-09-2021  

Interview met Gerda Burgess een van de docenten van Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie.

Op donderdag 7 oktober geeft Gerda Burgess samen met anderen de nascholing Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie. Inschrijven kan via de website van DOKh.

Wat is je motivatie om te spreken op dit symposium?
Vanuit de GET (Geriatria Expertise Team), waar ik deel van uit maak, vinden we het belangrijk om de ouderenzorg op de kaart te zetten en te streven naar het bieden van een goede kwaliteit binnen de ouderenzorg in Purmerend en omstreken. Onze doelstelling is om ouderen zo zelfstandig, veilig en gezond mogelijk thuis te laten wonen. Bij een vorig symposium heb ik al eens mogen spreken over de ergotherapie bij dementie en foutloos leren. Ik heb deze avond als heel leuk en inspirerend ervaren. Maar ook gemerkt dat er nog winst te behalen valt in het voorlichten over de behandel/advies mogelijkheden binnen de ouderen zorg.

Waarom is je workshop interessant voor de huisarts en de praktijkondersteuner?
De workshop is interessant omdat de ergotherapie meer is dan alleen maar het aanvragen van woningaanpassingen of inzet van hulpmiddelen. Onze kracht ligt dat wij breed kijken naar wat de client nog kan en hoe de client zo veilig mogelijk zelfstandig thuis kan wonen.  Ik wil graag aan de hand van praktijkvoorbeelden aangeven wat ik als ergotherapeut hierin kan betekenen voor zowel de cliënt als de mantelzorger. Daarnaast hoop ik een richting te kunnen geven wanneer het tijd wordt voor het inschakelen van de ergotherapie. En zal ik uiteenzetten hoe mijn behandel/advies traject verloopt.

Wat levert de therapie de mantelzorger en de patiënt op?
Allereerst geeft het vaak inzicht aan de mantelzorger, maar ook aan de cliënt.  Door mijn manier van werken kijk ik niet alleen waar de problemen liggen, maar ook welke vaardigheden een client nog wel kan en maak daar gebruik van. Ik geef veel voorlichting over de dementie aan de mantelzorger aan de hand van de situatie die op dat moment speelt.  Nu denkt u vast, dat doet de casemanager dementie ook. Jazeker en dat is alleen maar goed. Hoe meer educatie er komt vanuit verschillende kanten des te beter mantelzorgers en cliënten inzicht krijgen in hoe de vork in de steel zit. Daarnaast is een heel groot deel van mijn werk de mantelzorger ondersteunen en adviezen geven over hoe wat zij aan hun naaste kunnen vragen en hoe zij dit kunnen doen. Dit heeft als doel dat niet alles van de cliënt overgenomen wordt en dat de mantelzorger hopelijk minder overbelast raakt.

In 2000 is Gerda afgestudeerd op de opleiding ergotherapie van de HVA. Tijdens haar opleiding kwam Gerda erachter dat ze een zwak had voor de ouderenzorg. Gerda had in haar jonge jaren niet verwacht zulke leuke gesprekken en plezier te kunnen beleven met de ouderen. "Ze staan aan het einde van hun leven wat voor vooruitgang valt daar nog te behalen? Nou heel veel kwam ik achter."  Na het behalen van haar diploma heeft Gerda in diverse verpleeghuizen gewerkt. "Ik heb hier op alle afdelingen zoals CVA-revalidatie, orthopedie revalidatie, langdurige somatiek, PG, warme zorg en palliatieve zorg ervaring opgedaan. Na 11 jaar heb ik besloten als freelancer verder te gaan en uiteindelijk ben ik mijn eigen praktijk gestart waarbij ik eerstelijns ergotherapie verricht."

Op donderdag 7 oktober geeft Gerda Burgess samen met anderen de nascholing Probleemgedrag bij ouderen met of zonder dementie. Inschrijven kan via de website van DOKh.

Dit interview is geschreven door DOKh.


  Deel op LinkedIn


Aanbevolen sites