Nieuws

Aandacht voor obesitas

Aandacht voor obesitas

Datum: 24-09-2021  

Interview met Lisanne Stange een van de docenten van de nascholing Aandacht voor obesitas.

Wat heb je als deelnemer aan deze nascholing?

“Deelnemers krijgen een beter inzicht wat GLI is en welke patiënten er geschikt zijn om door te verwijzen. GLI is niet geschikt voor iedere patiënt, omdat het een traject is van 2 jaar waarbij er ook veel van de patiënt zelf wordt verwacht.”

“GLI is veel meer dan afvallen. Het gaat om het totaal plaatje. Van de mensen die wij zien is het merendeel obees geworden door life events. Denk aan ziekte, maar ook verandering in de huiselijke sfeer of werk. Morbide obesitas heeft verschillende oorzaken. Het idee dat deze groep bourgondisch leeft en onvoldoende wilskracht heeft om het vol te houden klopt vaak niet, een stok achter de deur is vaak waar zij wel naar op zoek zijn.

Wat vind je leuk aan je werk als leefstijl coach?

“De focus ligt vooral op de dingen de wel goed gaan. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden en ze stapje voor stapje te zien groeien. We stellen samen korte termijn doelen op die haalbaar zijn. Klein en behapbaar. Het hoofddoel is vaak het gewicht, maar er zitten veel meer doelen om heen. Denk aan het voetballen met je kleinkind of om je diabetes beter onder controle te krijgen. GLI is een aanpak die gestaag is. Veranderen in behapbare brokjes. Die 10 of 15 kilo ben je niet zomaar kwijt.”  

Waarom is goed samenwerken tussen huisartsen/POH en leefstijlcoaches belangrijk?

“GLI is geen magische oplossing. Leefstijlcoaches hebben helaas geen toverstaf. Het is belangrijk dat de huisarts/POH ook de verwachtingen van de deelnemer managen. Het is een traject van 2 jaar waarbij de deelnemer wordt gecoacht maar het toch echt zelf moet doen. Daarom is het handig als de huisarts/POH weet wat GLI inhoudt.”

“Daarnaast komen er soms in de gesprekken dingen aan het licht waarbij wij als leefstijlcoach niet de juiste hulpverlener voor zijn. Het is dan prettig als het contact met de huisarts/POH soepel verloopt.”

“Overigens werken wij als GLI aanbieder ook veel samen met sportaanbieders en andere organisaties in de wijk. Bij het zwembad, een aantal sportscholen en een bootcamp kunnen deelnemers aan het GLI-programma voor een gereduceerd tarief sporten. Daarnaast vinden we het ook altijd erg leuk om mee te werken aan activiteiten zoals wandelen op recept.”

 

Op dinsdag 26 oktober geeft Lisanne Stange samen met Bela Pagrach (diabetesverpleegkundige) en Angelique Combee (Obesity Care Advisor Novo Nordisk) de nascholing Aandacht voor obesitas. HZW SEZ organiseert deze scholing in samenwerking met Novo Nordisk B.V..

Bekijk alle GLI-aanbieders in de regio Zaanstreek Waterland op de GLI website (voor zorgprofessionals en deelnemers). Er zijn drie leefstijlprogramma’s in de regio: CooL, BeweegKuur en SLIMMER.


  Deel op LinkedIn


Aanbevolen sites